Direct contact Telefoon (0544) 37 11 30
Tekstgrootte
Telefoon

Manon

‘Van betekenis zijn voor een ander, dat geeft een fijn gevoel!’

Iedere vrijdagochtend vertrekt Manon op haar fiets naar de Mariënhof in Lichtenvoorde. De Mariënhof is een kleinschalige woonvorm voor ouderen. Hier doet Manon vrijwilligerswerk. “Ik geniet echt van het werk dat ik doe!”

Manon woont met ondersteuning van De Lichtenvoorde aan het Hof van Flierbeek. In de zomer van 2014 werd het Hof van Flierbeek officieel geopend. Tijdens de opening kwam ze in contact met ouderen van het naastgelegen Careaz. “Ik hielp een cliënt van Careaz die in een rolstoel zit” vertelt Manon. “En vanaf toen wist ik het zeker: hier wil ik wat mee! Ik vroeg aan mijn begeleidster Carla wat de mogelijkheden waren. Zij is op zoek gegaan naar een plek waar ik vrijwilligerswerk kon doen.” Carla: “Na een tijdje zoeken kwam ik uit bij de Mariënhof in Lichtenvoorde. We mochten op gesprek komen. Toen we daar binnen kwamen voelde het voor iedereen meteen goed.”

Een fijn gevoel
“Ik werk op een vaste groepswoning. Nu al bijna vier jaar. Iedere vrijdag van 10.00 uur tot 13.30 uur help ik daar met allerlei dingen. Ik zet koffie, pak de afwasmachine in en uit, doe de was en smeer brood. Maar ook help ik bewoners met eten en drinken en maak ik een praatje met ze.” Manon geniet echt van het werk dat ze doet. “Ik vind het heel leuk om te doen. Je ziet de mensen genieten en je betekent echt iets voor een ander. Dat geeft een fijn gevoel.” Het is niet alleen Manon die ervan geniet, ook de ouderen genieten van Manon haar aanwezigheid. “Manon brengt rust in de huiskamer. Die rust hebben de bewoners zo nodig” vertelt Gonnie. Gonnie is het vaste aanspreekpunt van Manon binnen de Mariënhof.

Goed overleg
Alles gaat altijd in goed overleg. “Ik heb geregeld een evaluatie met Carla en Gonnie. We kijken samen of alles goed gaat en of ik nog nieuwe dingen kan doen. Soms kan dat wel, maar soms ook niet. Zoals met een bewoner alleen naar het dorp. Dat vind ik een te grote verantwoordelijkheid.”Marga Klompé organiseert af en toe workshops waar Manon aan mee kan doen. Ook werkt ze wel eens extra. Bijvoorbeeld met de feestdagen of tijdens een inloopochtend met muziek. “Ik help mensen dan met eten of ik help ze met de lift naar beneden. Het is heel gezellig om op dat soort dagen te werken.”

Veel geleerd

“Ik heb veel nieuwe dingen geleerd bij de Mariënhof. Vooral hoe ik met ouderen om moet gaan,” vertelt Manon. Ook Carla ziet dat Manon zichtbaar gegroeid is: “Ik heb grote waardering voor het werk dat Manon met zoveel plezier bij de ouderen doet.” Manon had graag een échte baan in de zorg gehad, ze vertelt: “Soms baal ik wel dat ik een beperking heb. Als ik dat niet had, dan had ik zeker een opleiding in de ouderenzorg gedaan. Maar dat ik op deze manier toch nog met ouderen kan werken, vind ik heel fijn. En dat maakt het ook wel extra speciaal!”

Lees ook de ervaringen van: