Direct contact Telefoon (0544) 37 11 30
Tekstgrootte
Telefoon

Audiovisuele beleving tijdens zorgmomenten met de Qwiek.up

De Qwiek.up is een zorgondersteunend product waarmee je beelden projecteert op het plafond of op de muur, ondersteund met (rustgevende) geluiden en muziek. Met dit product kun je prikkels reguleren. Daardoor is het ideaal voor de toepassing van belevingsgerichte zorg op individueel en groepsniveau. Verschillende locaties van De Lichtenvoorde hebben de Qwiek.up al gebruikt!

De Qwiek.up heeft verschillende functies. Je kunt het inzetten als afleiding tijdens de zorg of als welzijnsactiviteit. Ook kun je het gebruiken om beweging te stimuleren of cliënten mentaal te activeren. De Qwiek.up kan helpen als een cliënt gespannen, agressief, verveeld of onrustig is. Maar ook gewoon als ontspanning. Daarnaast kun je met het mobiele apparaat de mogelijkheid creëren voor cliënten om in iedere ruimte te snoezelen. Door middel van verschillende usb sticks met onderwerpen zoals eenden en zwanen, zomer, boerderij leven of persoonlijke foto’s kun je beelden projecteren.

Medewerkers geven aan dat snoezelen en ontspannen de voornaamste reden is wanneer ze de Qwiek.up inzetten. Het product is vooral een meerwaarde voor cliënten met een laag ontwikkelingsniveau, maar ook andere cliënten kunnen hier veel voordelen aan beleven. De medewerkers geven aan dat je het apparaat erg eenvoudig kunt gebruiken en makkelijk kunt verplaatsen. De cliënten waren erg enthousiast en hebben er veel gebruik van gemaakt. “Het is fantastisch om te zien hoe een cliënt op filmpjes en foto’s reageert” vertelt een medewerker. “We hebben het ingezet als ontspanning als ze bijvoorbeeld terugkwamen van de dagbesteding, tijdens het douchen, tijdens ontspanning op bed of gewoon samen met de begeleiding onder het genot van een kop koffie”. De beelden die werden afgespeeld gaven rust voor de cliënten.