Direct contact Telefoon (0544) 37 11 30
Tekstgrootte
Telefoon

De Gieterij is geopend!

Eindelijk is het zover: vorige week kregen de bewoners de sleutel van hun eigen appartement.

Zelfstandig wonen op een veilige plek
De Gieterijstraat in Gaanderen is een woning voor jongvolwassenen met autisme die zelfstandig willen wonen. Als de stap te groot is van begeleid wonen met permanente begeleiding naar zelfstandig wonen met ambulante begeleiding, of vanuit huis direct zelfstandig te gaan wonen, is er De Gieterij. Het is bestemd voor (jong) volwassenen met een stoornis in het autistisch spectrum met rand/normale tot hoge intelligentie. Het is een tussenstap tussen beschermd wonen en zelfstandig wonen. De mensen die hier gaan wonen huren allemaal een eigen appartement van Sité. Alle woonlasten zijn voor eigen rekening.

De jongeren doen allemaal wat anders. Sommigen gaan naar een dagbesteding of studeren, maar de meesten hebben een baan. We hebben maximaal elf bewoners van ongeveer 18 tot 35 jaar.

Het zijn prettige en ruime appartementen. De appartementen zijn zo geluidsarm mogelijk ingericht en er is geen felle verlichting. Er is rekening gehouden met geluid en beweging. Er staat bijvoorbeeld in bijna elke woning een speciale kast voor de wasmachine.

De ligging is in een rustige buurt maar wel op loopafstand van het kleine centrum met allerlei winkels. Daarnaast zit je dicht bij het station en de stad Doetinchem.

Hulp van de bewoners

Twee van de bewoners hebben zelfs geholpen met het hele plan van aanpak. Zij gingen samen aan de slag met de begeleiding en o.a. de architect hoe het er uit moest zien en waaraan we moesten voldoen voor mensen met autisme. Ook waren ze betrokken bij de selectie van nieuw personeel. "Dit is een heel bijzondere manier van werken geweest met een heel mooi resultaat!", geeft Lotte Schreur, Waarnemend levensloopcoach, aan.

Ook voor Sité was het een bijzondere manier van werken. "Het feit dat de bewoners erbij betrokken waren, was heel goed", geeft de projectleider van Sité aan. "Je doet het echt voor haar en dat moet goed zijn." Een mooie samenwerking dus!