Direct contact Telefoon (0544) 37 11 30
Tekstgrootte
Telefoon

Een dag uit het leven van... een ambulant jeugdhulpverlener

Neem hier een kijkje in de werkdag van een ambulant jeugdhulpverlener bij De Lichtenvoorde!

Maandagochtend 9:00 uur

Onder het genot van een kopje koffie start ik de week. Op de iPad en iPhone bekijk ik de ontwikkelingen van afgelopen weekend. Indien nodig zet ik acties uit en daarnaast beantwoord ik enkele mailtjes.

10:00 uur

Ik stap in de auto en rijd naar m’n eerste afspraak van de week, namelijk psycho-educatie aan ouders. Onderweg bel ik mijn collega om te horen hoe haar weekend was en of ze nog bijzonderheden voor mij heeft. Ook stemmen we even af over onze gezamenlijke casus. Binnen ons team hechten we hier veel waarde aan. Je bent dan wel alleen op pad, maar het is heel belangrijk dat je je collega’s weet te vinden.

10:30 uur

Aangekomen bij mijn afspraak bespreek ik hoe de afgelopen week voor hen is geweest. We bespreken de zorgen, maar natuurlijk ook de successen! Aan de hand van de straatwijzer in Jouw Omgeving doorlopen we de psycho-educatie. Na ongeveer 1,5 uur ronden we het gesprek af en maken we direct een afspraak voor volgende week.

12:00 uur

Dit keer stap ik de auto in voor een kort ritje. Ik merk dat ik benieuwd ben naar het volgende gesprek. Ik bel onderweg een collega om de inhoud van het gesprek nog eens met haar door te nemen. Met dit gezin ga ik het hebben over ‘goed genoeg’ opvoeden. Wij kijken hierbij vanuit de HouVast methodiek naar de zorgen, maar we staan ook zeker stil bij de punten die wel goed gaan. Hier halen we immers de kracht uit! Samen kijken we naar het verbeteren van de opvoedvaardigheden en hoe we dit de komende periode vorm kunnen geven, zodat het ‘goed genoeg’ wordt. In de eerste weken bestaat dit voornamelijk uit observaties om de verschillende opvoedsituaties in kaart te brengen.

12:15 uur

Aangekomen bij het gezin bespreken we hoe afgelopen week is verlopen aan de hand van de vooraf opgestelde doelen. Ik begin het gesprek over ‘goed genoeg’ opvoeden door feitelijke waarnemingen van zorgen met hen te delen. De ouders reageren hier goed op en geven aan dat ze zelf ook graag anders willen handelen. Ze leren graag van mij hoe ze op een andere manier de regie kunnen pakken en kaders kunnen bieden. Een mooie ingang voor een nieuw doel!

13:15 uur

Ik stap de auto weer in naar m’n nieuwe afspraak, dit keer is het een half uurtje rijden. Onderweg eet ik snel een broodje en neem ik contact op met verschillende samenwerkingspartners zoals: scholen, gemeentes en/of (gezins)voogden.

13:45 uur

Aankomst bij de derde afspraak van vandaag. Ik ben bij een meisje van 14 jaar en ga met haar het stoplicht invullen in Jouw Omgeving. Ik bespreek dit eerst met haar individueel en vervolgens betrekken wij haar ouders hierbij. Het is belangrijk om de koppeling naar ouders te maken om ervoor te zorgen dat ouders leren hoe zij hun dochter kunnen ondersteunen.

14:45 uur

Mijn laatste afspraak van vandaag is een begeleid bezoek. Eerst haal ik de twee kinderen op bij moeder en rijd vervolgens met hen door naar vader. De kinderen zijn eens per week onder begeleiding van ons een paar uurtjes bij vader. Ik let voornamelijk op de omgang tussen vader en kinderen en kijk daarbij naar de zes opvoedvaardigheden.

17:30 uur

Ik breng de kinderen weer terug naar hun moeder, waarna ik zelf naar huis rijd. Nog even enkele mailtjes versturen en mijn werkdag zit er alweer op! Terugkijkend op de dag besef ik mij weer wat een ontzettend leuk werk ik heb. De diversiteit bij de gezinnen, de ruimte om met de normen en waarden van De Lichtenvoorde samen met het gezin een eigen invulling te geven aan het hulpverleningstraject en de flexibiliteit die dit werk met zich meebrengt. Daarnaast onderdeel mogen zijn van een fantastisch getalenteerd team waarin er veel ruimte is voor groei en ontwikkeling!

Planning Ambulante Jeugdhulpverlener