Direct contact Telefoon (0544) 37 11 30
Tekstgrootte
Telefoon

Grote opkomst lezing over communicatie en autisme

Biopsycholoog en wetenschappelijk onderzoeker Martine Delfos gaf een inspirerende lezing bij De Radstake in Heelweg over autisme en communicatie. Ze publiceerde al veel over kinderen met autisme. Martine deelde op 14 november vol enthousiasme haar visie op autisme en communicatie door middel veel praktijkvoorbeelden. De organisatie was in handen van zorgorganisatie De Lichtenvoorde en Samenwerkingsverband Autisme Gelderland (SAG).


Autisme en communicatie

Vanuit Martine haar visie is autisme een ontwikkelingsperspectief. “Bij mensen met autisme ligt de nadruk eerst op de cognitieve ontwikkeling en dan pas op de sociale emotionele ontwikkeling.” Communicatie is voor iedereen moeilijk. Als iemand autisme heeft, dan brengt dit extra moeilijkheden met zich mee. Haar kijk op autisme is anders dan de veelal gehoorde kennis. “We hoeven niet alles te begrijpen, als we maar begrijpen dát we het niet begrijpen. Dan gaan we respectvol met elkaar om.” Martine Delfos onderbouwt haar kijk op autisme en communicatie gedurende de lezing veelvuldig met praktijkvoorbeelden en tips. “Zet jezelf in de omastand, ga niet te snel, geef de persoon met autisme de kans om je vraag te verwerken en een antwoord te formuleren.”

Aanleiding lezing

Hans Poortier, bestuurder van De Lichtenvoorde, keek uit naar de lezing. “We kwamen op het idee om Martine uit te nodigen, omdat vanuit Samenwerkingsverband Autisme Gelderland het streven is om kennis over autisme en de samenwerking op het gebied van autisme verder te verbreden. Ze is bij uitstek iemand die als expert daar heel goed over kan vertellen."

Tweede lezing

De animo voor de lezing was erg groot. Niet alleen medewerkers van De Lichtenvoorde en de leden van het SAG waren aanwezig, maar bijvoorbeeld ook mensen met autisme, ouders en gemeenteconsulenten. Velen stonden voor die avond op een wachtlijst. Voor die mensen is er goed nieuws: in het voorjaar van 2020 vindt er een tweede lezing plaats. Verdere informatie volgt zodra er meer bekend is over een datum.

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op www.youtube.com/embed/D_uoXhEsTyo