Direct contact Telefoon (0544) 37 11 30
Tekstgrootte
Telefoon

Mooie samenwerking tussen De Lichtenvoorde en Kringloop Aktief in Groenlo

“David, wil je de vlaggetjes even hoog houden, dan knoop ik ze aan de andere kant vast.” “Is goed”, zegt David. Hij houdt de vlaggetjes zo hoog mogelijk vast. “Anders blijf je de hele dag zo staan, dan hangen ze tenminste goed”, lacht Mark, terwijl hij met zijn ladder naar de andere kant in de winkel loopt.
Nog even en de open dag bij Kringloop Aktief in Groenlo komt er aan. Onder andere Mark en David zijn al druk bezig met de voorbereidingen. Eddy Firing, begeleider bij De Lichtenvoorde, loopt zo nu en dan een rondje en kijkt hoe het gaat. “Zo mooi hoe ze samenwerken. Af en toe laat ik ze even prutsen, want samen vinden ze vaak een oplossing”, zegt Eddy.

Veel werkzaamheden, maar geen mensen

Volgens Hendrien Floors, vestigingsleidster bij Kringloop Aktief, liep de kringloop al een lange tijd tegen een probleem aan. Er waren veel werkzaamheden maar ze hadden er geen mensen voor. Per toeval kreeg zij een rondleiding bij verschillende activiteitencentra van De Lichtenvoorde. Hier kwam het gebrek aan mensen bij de Kringloop ter sprake. Cliënten wilden graag helpen. Het leek ze leuk om bij Kringloop Aktief in Groenlo aan de slag te gaan in groepsvorm. Begeleider Eddy Firing pakte dit op. Nu, een jaar verder, zijn zij elke maandag een vaste waarde in het team. Volgens Hendrien gaat dit perfect samen. “Eddy ziet wat er moet gebeuren, legt dit uit aan de cliënten en ze pakken dit op. Zo maken ze kennis met ons en allerlei verschillende mensen.”

Verschillende werkzaamheden

Voor de Slag om Grolle bouwden onder andere Mark en David een complete kraam, helemaal ingericht. Zo verzinnen ze elke keer iets nieuws, ingespeeld op de gebeurtenissen. 84 procent van de kringloop is hergebruik. Alles wat weggaat gaat heeft een bestemming, niks gaat weg. Daarom moeten ze veel uitzoeken en testen. Mark: “Techniek vind ik leuk. Soms mag ik invallen als er een vaste kracht niet is. Ik mocht wel eens het speelgoed testen. Maar we zoeken bijvoorbeeld ook de boeken uit en richten de winkel in.”

Samen maar ook zelfstandig

Eddy: “We zitten samen met Kringloop Aktief op één lijn. We doen het samen maar ieder heeft ook zijn eigen taak. De één heeft meer aandacht en begeleiding nodig dan de andere. Het doel is om taken uiteindelijk zelfstandig te doen. Heel langzaam steeds iets meer. Mark doet het speelgoed en David is buiten verantwoordelijk voor de tuinmeubelen. Ze stralen helemaal als ze hier aan het werk zijn. Je bent hier erg welkom en je hoort erbij.” Hendrien vult aan: “De samenhang is heel goed. Mooi hè, wat een omgeving met je kan doen. Wij kunnen namelijk geen één op één begeleiding bieden en daarvoor is Eddy er. Zo kunnen wij onze taken uitvoeren. Dit gaat heel goed samen, er is een klik.”

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig hoe dit in zijn werk gaat? Kom een keer langs bij Kringloop Aktief in Groenlo. Eddy en zijn team geven je graag een rondleiding! Ze zijn er elke maandag.