Direct contact Telefoon (0544) 37 11 30
Tekstgrootte
Telefoon

Uniek woonconcept ‘Deurtje Verder’ voor jongeren van De Lichtenvoorde

Zorgorganisatie De Lichtenvoorde heeft samen met de gemeente Oost Gelre het unieke woonconcept ‘Deurtje Verder’ bedacht. Dit nieuwe woonconcept zorgt voor een soepelere overgang van zorg voor jongeren die begeleid in een groep wonen (onder de 18), naar jongeren die zelfstandig willen wonen (18 jaar en ouder).

Met een ‘Deurtje Verder’ kunnen jongeren stap voor stap naar (zoveel mogelijk) zelfstandigheid toegroeien. Het zijn twee tiny houses op het erf van behandellocatie Europaweg van De Lichtenvoorde.

Zelfstandig wonen met zorg dichtbij

De twee jongeren in de tiny houses wonen zelfstandig, maar met de voor hen bekende zorg vlakbij op hetzelfde erf. Dit maakt de tiny houses een mooie tussenstop tussen begeleid groepswonen en zelfstandig wonen (met eventueel hulp op afroep). De jongeren worden de komende tijd begeleid bij het zelfstandig leren wonen. De behandeling wordt langzaamaan afgebouwd, maar de zorg is altijd dichtbij als het nodig is.

Voorzien in een behoefte

Hans Poortier, bestuurder van De Lichtenvoorde: “Het is belangrijk dat we als zorgorganisatie kijken naar de behoefte die er is en dat we hierin voorzien. Dit soort oplossingen om de overgang van begeleid groepswonen naar zelfstandig wonen te vergemakkelijken, waren er gewoonweg nog niet. We zijn blij dat de gemeente Oost Gelre dezelfde visie deelt. Uiteraard zijn we trots dat de samenwerking met de gemeente tot dit mooie resultaat heeft geleid.”

Overgang van jeugdhulp (18-) naar Wmo (18+) soepeler

Wethouder Jos Hoenderboom: “Wij ondersteunen dit initiatief van harte. Met dit initiatief kunnen we de overgang van jeugdhulp (18-) naar de Wmo (18+) soepeler laten verlopen. Zo kunnen jongeren in de nabijheid van zorg leren zelfstandig te wonen. Het is een uniek concept en een mooie samenwerking tussen de gemeente en De Lichtenvoorde.”