Direct contact Telefoon (0544) 37 11 30
Tekstgrootte
Telefoon

Ondersteuning thuis

Woon je op jezelf of bij je ouders? Dat kan soms best lastig zijn. Bijvoorbeeld omdat je graag dingen zelf wilt doen, maar niet alles zelfstandig kunt. Kom je er niet uit? De Lichtenvoorde biedt begeleiding gewoon bij jou thuis. Dat doen wij in heel Oost-Gelderland.

Eerst kijkt een persoonlijk begeleider samen met jou wat precies je vraag is. Wat is er nodig om de situatie te verbeteren? Vervolgens maken we samen een plan. Jij en eventueel je verwanten (zoals je ouders) krijgen passend advies. Bijvoorbeeld over geld en administratie, werk of je dagstructuur, contact met andere mensen of het huishouden. Of over slimme technische oplossingen die jou zelfstandiger maken. Denk aan een afstandsbediening waarmee je de gordijnen opent. Of een computerprogramma dat jou voorleest, zodat je kunt internetten.

Welke ondersteuning precies nodig is, verschilt per gezin. We gaan altijd uit van je eigen kracht, en als dat kan betrekken we er ook andere mensen uit je omgeving bij. Waar nodig schakelen we specialistische ondersteuning in. Dit kan ondersteuning zijn van andere organisaties, bijvoorbeeld in de verslavingszorg of psychische zorg, of van De Lichtenvoorde. Je begeleider blijft altijd betrokken als vaste contactpersoon.

Levensloopbegeleiding bij autisme

Voor mensen met autisme biedt De Lichtenvoorde speciale begeleiding thuis: levensloopbegeleiding. De levensloopbegeleider is gespecialiseerd in autisme. Autisme kan op verschillende manieren een rol spelen in je leven, en zelfs per dag kan je situatie verschillen. De begeleiding is helemaal afgestemd op jouw behoefte. De levensloopbegeleider werkt met je samen om je zelfredzaamheid en zelfinzicht te vergroten, en bijvoorbeeld om contact te maken met anderen. Je eigen netwerk is een belangrijk onderdeel van de samenwerking.

Je kunt levensloopbegeleiding thuis krijgen, maar ook op twee van onze woonlocaties. Dit zijn de Benedendorpsstraat en de Gieterijstraat (in 2019).

Voor wie?

Volwassenen (vanaf 18 jaar) met een (lichte) verstandelijke beperking, autisme of psychiatrische problemen die thuis wonen. Voor ondersteuning thuis heb je een beschikking van de gemeente nodig.

Meer weten?

Wil je meer weten over ondersteuning thuis? Neem dan contact op met het zorgloket.