Direct contact Telefoon (0544) 37 11 30
Tekstgrootte
Telefoon

Ondersteuning thuis

Woon je op jezelf of bij je ouders? Dat kan soms best lastig zijn. Bijvoorbeeld omdat je graag dingen zelf wilt doen, maar niet alles zelfstandig kunt. Kom je er niet uit? De Lichtenvoorde biedt begeleiding gewoon bij jou thuis. Dat doen wij in heel Oost-Gelderland.

Eerst kijkt een persoonlijk begeleider samen met jou wat precies je vraag is. Wat is er nodig om de situatie te verbeteren? Vervolgens maken we samen een plan. Jij en eventueel je verwanten (zoals je ouders) krijgen passend advies. Bijvoorbeeld over geld en administratie, werk of je dagstructuur, contact met andere mensen of het huishouden. Of over slimme technische oplossingen die jou zelfstandiger maken. Denk aan een afstandsbediening waarmee je de gordijnen opent. Of een computerprogramma dat jou voorleest, zodat je kunt internetten.

Welke ondersteuning precies nodig is, verschilt per gezin. We gaan altijd uit van je eigen kracht, en als dat kan betrekken we er ook andere mensen uit je omgeving bij. Waar nodig schakelen we specialistische ondersteuning in. Dit kan ondersteuning zijn van andere organisaties, bijvoorbeeld in de verslavingszorg of psychische zorg, of van De Lichtenvoorde. Je begeleider blijft altijd betrokken als vaste contactpersoon.

Levensloopbegeleiding bij autisme

De Lichtenvoorde biedt ondersteuning aan jeugdigen en volwassenen met een stoornis in het autistisch spectrum. Deze ondersteuning ontvangen ze thuis, waar ze zelfstandig of in een gezin wonen. Er wordt ook ondersteuning geboden bij probleemgedrag en/of psychiatrische stoornissen die gepaard gaan met autisme.

Autisme heb je een leven lang. Mensen met autisme kunnen zich anders ontwikkelen dan leeftijdsgenoten zonder autisme. Dit brengt specifieke mogelijkheden en uitdagingen met zich mee, die per persoon met autisme verschillen en in elke levensfase anders tot uiting kan komen.

De ambulant levensloopbegeleiders bieden individueel maatwerk die aansluit bij de behoefte van de cliënt. Samen met de cliënt gaan wij voor de juiste balans tussen draaglast en draagkracht, om van daaruit te werken aan een zo groot mogelijke zelfredzaamheid op de verschillende levensdomeinen. Het netwerk van de cliënt is een belangrijk onderdeel in deze samenwerking. De levensloopbegeleider denkt in mogelijkheden en richt zich, naast de uitdagingen die gepaard gaan met autisme, ook op de persoonlijke kwaliteiten.

Om levensloopbegeleiding in de thuissituatie te kunnen ontvangen, is er een beschikking vanuit de gemeente nodig. Voor vragen of verdere informatie kunt u bellen naar het Zorgloket; 0544-371130 of mailen naar zorgloket@delichtenvoorde.nl.

Je kunt levensloopbegeleiding thuis krijgen, maar ook op twee van onze woonlocaties. Dit zijn de Benedendorpsstraat en de Gieterijstraat (in 2019).

Meer weten?

Wil je meer weten over ondersteuning thuis? Neem dan contact op met het zorgloket.